Sociaal Twente

In 2017 is in Vasse een pilot opgezet; ‘Sociaal Vasse’ genaamd. Ondernemers en inwoners uit Vasse droegen ‘in natura’ bij aan een vrijwel geheel verzorgde vakantie voor mensen, die door omstandigheden niet voldoende geld hadden om een vakantie te kunnen betalen. De pilot Sociaal Vasse was zomer 2017 een groot succes: het gastgezin was zeer tevreden en de kinderen hebben er tot op heden leuke vakantievriendjes aan overgehouden. Ook vanuit de inwoners, ondernemers en politiek kwamen veel positieve reacties. Daarom is dit initiatief in 2018 uitgebreid met meerdere locaties en gezinnen.

KORTOM: Sociaal Vasse goes Twente!

In samenwerking met Coöperatie Zorgondernemers Twente heeft Sociaal Twente afgelopen jaren meerdere gezinnen blij kunnen maken met een welverdiende vakantie op verschillende locaties in Twente, dankzij de geweldige bijdrage van diverse lokale ondernemers en inwoners. De vakanties vinden o.a. plaats in Oldenzaal, Rossum, Almelo, Vasse/Tubbergen, Haaksbergen, Borne/Hertme en Delden.

Door de uitbreiding van het aantal locaties en om het initiatief verder te professionaliseren, werd besloten de krachten te bundelen en de activiteiten onder te brengen in een nieuwe stichting, genaamd “Sociaal Twente”. In 2019 is Stichting Sociaal Twente opgericht. De stichting heeft een bestuur, bestaande uit inwoners van Vasse en uit leden van Coöperatie Zorgondernemers Twente. De deelnemende gastgezinnen kwamen de eerste jaren uit het netwerk van Zorgondernemers Twente. Sinds 2020 kunnen WMO consulenten uit de 14 Twentse gemeenten en overige instanties ook een gezin aanmelden. Het is wel noodzakelijk dat er bij het aangemelde gezin een professionele begeleider in beeld is. Om de anonimiteit van de vakantiegangers zoveel mogelijk te waarborgen wordt voornamelijk met cadeaubonnen gewerkt.

Voorbeelden zijn: een lunch- of dinerbon, een ijscobon, vrijkaartjes voor het zwembad, een bioscoopbon, een kappersbon, een tegoedbon voor een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een terrasbon of een entreekaartje voor de speeltuin. Het is uiteraard mogelijk om gezamenlijk met buren, vrienden, kennissen, collega’s een donatie te doen.

Ieder vakantiegezin ontvangt bij aankomst een goed gevulde vakantiemap, met hierin algemene informatie over Sociaal Twente, met alle cadeaubonnen, informatie over de omgeving zoals leuke activiteiten, wandel- en fietsroutes, iets zakgeld voor de hele week en een feedbackformulier. Indien het budget dit toelaat, ontvangt elk gezin na afloop van de vakantie nog een mooie herinneringsfoto op canvas. Financiële sponsoring is van harte welkom; deze kan Stichting Sociaal Twente omzetten naar tegoedbonnen, gebruiken voor (een bijdrage in) de overnachtingskosten en een leuke vakantiefoto.

Motto: Kleine moeite, groot plezier!

Sociaal Twente heeft afgelopen jaren prachtige donaties ontvangen. De sponsoren worden op de website www.sociaaltwente.nl  vermeld.
Voor informatie over het initiatief en voor ondernemers / inwoners / organisaties / verenigingen uit Twente die graag een steentje willen bijdragen aan (één van onze locaties van) Sociaal Twente, kunt u zich melden bij Daphne Voorhuis (voorzitter/coördinator) via: info@sociaaltwente.nl of via het contactformulier op de website www.sociaaltwente.nl.