Sociaal Twente

In 2017 is in Vasse een pilot opgezet; ‘Sociaal Vasse’ genaamd. Ondernemers en inwoners uit Vasse droegen ‘in natura’ bij aan een vrijwel geheel verzorgde vakantie voor mensen, die door omstandigheden niet voldoende geld hadden om een vakantie te kunnen betalen.

De pilot Sociaal Vasse was zomer 2017 een groot succes: het gastgezin was zeer tevreden en de kinderen hebben er tot op heden leuke vakantievriendjes aan overgehouden. Ook vanuit de inwoners, ondernemers en politiek kwamen veel positieve reacties. Daarom is dit initiatief in 2018 uitgebreid met meerdere locaties en gezinnen.

KORTOM: Sociaal Vasse goes Twente!

In samenwerking met Coöperatie Zorgondernemers Twente heeft Sociaal Twente in 2018 4 gezinnen, en in 2019 5 gezinnen, blij kunnen maken met een welverdiende vakantie op verschillende locaties in Twente, dankzij de bijdrage van ondernemers die een vakantieplekje beschikbaar hebben gesteld. De vakanties vonden plaats in Oldenzaal, Rossum, Almelo en Vasse en in 2019 ook in Haaksbergen.

Door de uitbreiding van het aantal locaties en om het initiatief verder te professionaliseren, werd besloten de krachten te bundelen en de activiteiten onder te brengen in een nieuwe stichting, genaamd “Sociaal Twente”.

In 2019 is de Stichting Sociaal Twente opgericht. De stichting heeft een bestuur, bestaande uit inwoners van Vasse en uit leden van Coöperatie Zorgondernemers Twente.

De deelnemende gastgezinnen 2018 en 2019 kwamen uit het netwerk van Zorgondernemers Twente. Vanaf 2020 probeert Stichting Sociaal Twente dit ook mogelijk te maken voor de 14 Twentse gemeenten. WMO consulenten kunnen dan ook een aanmelding bij ons indienen.

Om de anonimiteit van de vakantiegangers zoveel mogelijk te waarborgen wordt voornamelijk met cadeaubonnen gewerkt.

Voorbeelden zijn: bijdrage huurfietsen, een lunch- of dinerbon, een ijscobon, vrijkaartjes voor het zwembad, een bioscoopbon, een kappersbon, een tegoedbon voor een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een terrasbon of een entreekaartje voor de speeltuin. Het is uiteraard mogelijk om gezamenlijk met buren, vrienden, kennissen, collega’s een donatie te doen.

Ieder vakantiegezin ontvangt bij aankomst een goed gevulde vakantiemap, met hierin algemene informatie over Sociaal Twente, met alle cadeaubonnen, informatie over de omgeving zoals leuke activiteiten, wandel- en fietsroutes, iets zakgeld voor de hele week en een feedbackformulier. Indien het budget dit toelaat, ontvangt elk gezin na afloop van de vakantie nog een mooie herinneringsfoto op canvas.

Financiële sponsoring is daarom ook van harte welkom; deze kan Stichting Sociaal Twente omzetten naar tegoedbonnen, gebruiken voor (een bijdrage in) de locatiekosten en eventueel een leuke vakantiefoto.

Motto: Kleine moeite, groot plezier!

Sociaal Twente heeft afgelopen jaren prachtige donaties ontvangen. De sponsoren worden op de website www.sociaaltwente.nl  vermeld en ook op de facebook pagina ‘Sociaal Twente’.

De vakantielocaties en contactpersonen tot nu toe:

  • • Voor de locaties Rossum en Oldenzaal zijn de contactpersonen: Prashanti Janssens (Het Buitenbos): prashantijanssens@hotmail.com; Erik Leuning (Erik Leuning Begeleiding & Ondersteuning): erik@erikleuning.nl;
  • • Voor de locatie Almelo zijn de contactpersonen: Manon Preuter (PSW Twente): info@pswt.nl; Jeroen Moorman (MoorMana): info@moormana.nl;
  • • Voor de locatie Haaksbergen:

Jolien Wissink (MEI!): jolienwissink@meiindemaatschappij.nl;

  • • En voor locatie Vasse/Tubbergen: Daphne Voorhuis (Voorhuis SMD): daphne.voorhuis@kpnmail.nl.

Voor informatie over het initiatief en voor ondernemers / inwoners / organisaties / verenigingen uit Twente die graag een steentje willen bijdragen aan (één van onze locaties van) Sociaal Twente, kunt u zich melden bij één van de locatiebeheerders of bij Daphne Voorhuis (voorzitter/coördinator) via: info@sociaaltwente.nl.

Op de website www.sociaaltwente.nl  is informatie is te vinden over o.a. de verschillende vakantielocaties, de diverse sponsoren, het beleidsplan en enkele reacties van vakantiegezinnen van Sociaal Twente.